måndag 21 november 2011

Kvalitet och stolthet

Skolinspektionen är ute på sin eriksgata och förväntas anlända till Växjö Kommun inom kort för att under några veckor framöver granska ALLA skolor i kommunen. Skolinspektionen granskar regelbundet alla skolor, för att se att vi följer de lagar och regler som finns för verksamheten. Målet är att bidra till alla elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö, där alla når minst godkänt i alla ämnen. Skolinspektionens granskning utgår bland annat från skollagen, gymnasieförordningen, läroplaner, kursplaner och andra bestämmelser som verksamheterna är skyldiga att följa.


Detta är ett fantastiskt jobb de gör för att kvalitetssäkra alla skolor. ProCivitas gör allt som står i vår makt för att möta myndigheternas krav. Men något som är lika viktigt är den upplevda kvalitet som våra elever ger oss feedback på. Den är oslagbar. Eleverna är våra bästa ambassadörer.

I torsdags fick vi besök av Sara Gustafsson. Sara gick ut i juni och flyttar nu till Stockholm. I veckan var hon på anställningsintervju på American Express. Sara fick jobbet och har nu påbörjat sin internutbildning på AmEx. Hon var så stolt och glad över att hon fick jobbet men vill framhålla att hon fick jobbet för att hon gått på ProCivitas. Nåja, det kanske inte bara berodde på detta, men det är roligt med dessa reflektioner från gamla elever. Sara skickade även ett SMS till lärarna i Ung Företagsamhet där hon beskrev anställningsintervjun: ”…Jag fick även göra ett säljsamtal på intervjun, så tack för allt ni lärt mig om det!! Kändes som jag vann på det...”

Av detta blir vi stolta och glada och om detta vill vi berätta. Och det gör vi för fullt under några veckor under senhösten. För det är nu vi är inne i vår mest viktiga period att förmedla att ProCivitas är en skola där du får en bra utbildning. Detta gör vi under Öppet Hus, under besök på grundskolorna i länet samt när åk-9 eleverna besöker oss. Och det känns bra - vi hade rekordmånga besökare på Öppet Hus under oktober och vi har haft rekormånga besökare under elevbesöken under november. Den 1 februari ska niorna ha gjort sina val. Det är för dem vi stolt berättar vår historia och om våra elevers framgångar. En stolthet över vårt gemensamma arbete.

Varumärket ProCivitas består av fyra sammanflätade dimensioner: 

1) Den första är att vi vill särskilja oss från andra – att våga sticka ut och utmana. Vi vill vara Sveriges Bästa Gymnasieskola där utbildningen ska ge dig en guldbiljett till framtiden.
2) Den andra är att vi ska leverera kvalitet i utbildningen – att uppfylla dessa förväntningar förpliktigar för varje person som arbetar hos oss.
3) Den tredje är den sociala dimension – det är en känsla av grupptillhörighet som säger att jag är utvald och jag är viktig, VIP. Jag vill vara en del av ProCivitas.
4) Den fjärde är en psykologisk dimension – det betyder att vi ska attrahera duktiga och studiemotiverade elever.

Sara Gustavsson och Peter Connée vid studenten i juni 2011



söndag 13 november 2011

Ett framgångskoncept

Ur led är tiden när gräset ska klippas samma helg som vinterdäcken monteras. Från förra vintern kan jag minnas att snön låg från 1 november och flera månader framåt. Just nu känns det som att det kommer att bli en grön vinter. Kanske bra det – för då kan vi internationellt anpassa vår fotbollssäsong och därmed bli mer framgångsrika. Danskarna har gjort det och de spöade oss enkelt i fredags trots att Zlatan spelade rätt okey. I måndags hade jag förmånen som Östers IF´s representant får vara med på Fotbollsgalan i Globen. Och jag fick träffa Zlatan. Att vid rätt tidpunkt på fotbollsgalan kliva fram till Zlatans bord är en framgång som få fick på fotbollsgalan
Att ha framgång är att träffa rätt människor vid de rätta bjudningarna och vid rätt tidpunkt
                                                                         Cyril Northcote Parkinsson

Zzzzzlataaaaan
Ett riktigt häftigt framgångskoncept är Star for Life. Under fredagskvällen var jag i domkyrkan och lyssnade på Star Choir som tillsammans med 100 elever i en kör, varav ett gäng procivianer, genomförde Marching for Life. Tillsammans med Triple & Touch, Molly Zandén och Gladys del Pilar fick gänget hela domkyrkan att rocka. Marching for life är en del av Star for Life som är en organisation som arbetar med skolor i Sydafrika för att förhindra spridning av aids. Star for Life kopplar färgerna i sin logga till några slagkraftiga deviser:

Gul - I go for my dreams, jag satsar på mina drömmar. För att uppfylla dem måste jag lyssna innåt och göra mitt allra bästa. Jag är stolt över mig själv och känner min kraft för att göra mina drömmar verkliga.

Grön - I am Commited, Jag gar tagit ställning och engagerar mig. Att luras och fuska slår bara tillbaka på det jag drömmer om. Jag är ärlig mot mig själv och jag gör alltid mitt bästa i skolarbetet.

Blå - I make it possible, jag gör det möjligt. Jag sätter mina egna mål och vet att jag kan nå dem. Kanske inte direkt med det jag gör idag kommer att hjälpa mig att att nå mina mål imorgon, Jag är ihärdig och jag vet att jag kan ta hand om hinder som kan komma ivägen.


Svart - I decide, jag betsämmer över mitt liv och jag tar ansvar för mina handlingar.
Nu är vi ju lyckligt lottade i vårt land så vi behöver inte fundera så mycket på den röda (aids free that´s me). Man ta med er de andra färgerna och gör den till Din egen framgång. Till det vill jag gärna lägga ett annat begrepp - Ubuntu. 


I Sydafrika finns något som kallas Ubuntu. Ubuntu är något vi alla bör arbeta mer med för Ubuntu beskriver själva kärnan i att vara människa. Det är en gåva. Det handlar om gästfrihet, om att vilja hjälpa varandra, om att vara beredd att gå ett par kilometer för någon annans skull. Och det är i mötet med andra människor som en människa blir människa. En människa med Ubuntu är öppen och generös mot andra och förmår att bekräfta andra.
I morse när jag vaknade fick jag den bästa tänkbara Ubuntu av min familj man kan tänka sig på fars dag - frukost på sängen och Zlatans nya bok!


Go for your dreams!

söndag 23 oktober 2011

Världens viktigaste uppdrag

Vi har världens viktigaste uppdrag och i det uppdraget ingår att stolt tala om det för alla blivande elever och deras föräldrar. Och så som vi gjorde det under Öppet Hus i lördags! Aldrig tidigare har vi räknat in så många besökare under ett Öppet Hus. Jag är stolt över att vi kan visa en skola med personal och elever med ett så stort engagemang.

Redan innan vi öppnade portarna hade vi räknat in över 40 besökare och när klockan närmade sig stängninsdags hade 713 besökare passerat över den röda mattan och in i skolan. Och då tror jag inte att de besökare som kom efter vi officiellt stängt blev inräknade. De två inplanerade infopassen blev tre. Jag är mycket tacksam och stolt över lärarnas förmåga till att improvisera, anpassa och överkomma för att lösa situationen snabbt och köra ett tredje pass.  

Vårt viktigaste budskap var att förmedla en känsla av kvalitet och engagemang i allt vi gör och att detta ska ge eleverna en guldbiljett till framtiden

Informationspass 1 i en fullsatt Samlingssal
Motivation, prestation och resultat
I tisdags hade vi besök av Johan Plate, en av Sveriges främsta idrottspsykologer. Johan Plate pratade om motivation och prestation för personal och elever. Plate inledde med framgångskonceptet curry, te och vara glad. För det är vad en 100-årig indier hade som livsfilosofi och nu har han som 100-åring genomfört ett maratonlopp. Plate pratade även om serotonin som en stämningshöjare. Serotonin är en viktig signalsubstans i hjärnan som bland annat reglerar vårt stämningsläge. Plates serotoninhöjare är 1) humor, 2) fysisk aktivitet, 3) mörk choklad och 4) ett positivt socialt kontext. Framöver kanske varje lektion inleds med en rolig historia, lite gymnastikövningar, en bit mörk choklad och allt detta i vårt positiva sociala kontext av procivianer.
 
Draknästet
I onsdags hade vi bjudit in några stora drakar i regionen - Landshövding Kristina Alsér, Regionchef för UF Sofie Örnvinsson, Henrik Strid, finansiell placerare och riskkapitalist och Ian Birch konsult inom organisation och ledarskap. Dessa personer var inbjudna för att agera drakar i vårt eget Draknäste. Åtta UF-företag fick chansen att sälja in sina idéer till Drakarna och tre företag belönades för sina idéer. Det här är ett koncept som kan utvecklas till något stort! Landshövdingen bloggade om Draknästet:

De vinnande UF-företagen i Draknästet
Inte bara eleverna behöver utbildning
Vi blir bara smartare och smartare… Av någon anledning hamnade ett antal utbildningsdagar för personalen under just denna hektiska vecka. Vi har fått utökade geografiska kunskaper om Sverige efter tripper till Hooks Herrgård, Oskarshamn, Halmstad och Malmö. Och inte nog med det – vi har fått mycket kunskaper som vi kan använda oss av i vardagen för att bli ännu bättre på det vi gör.

Jennifer Carlsson har varit i Oskarshamn, inbjuden av skogsindustrierna (bla Södra) för få bättre kännedom om karriärvägar inom branschen, Charlotte Löfgren och Charlotta Cesar har varit i Malmö för coachutbildning, Lotta Håkansson, Sanna Wirland och Maria Daniels har varit i Halmstad och utbildats i entreprenörskap medan jag fick åka till Hooks herrgård för utbildning inom rektorslyftet. Det är kul att så många har haft möjlighet och tid att utvecklas för att hela skolan ska kunna utvecklas.




fredag 14 oktober 2011

Vi har bara varandra

Fylld av energi har jag återvänt till Småland. Två dagar på Academedias Ledarforum, i Nynäshamn av alla platser har gett mig mycket ny input. Ledarforum samlade drygt 200 skolledare från lika många skolenheter inom Academedia. Den avslutande övningen har fastnat i en loop i huvudet -  vi har bara varandra, vi har bara varandra... Och det var en bra avslutning på en bra konferens när Caroline af Ugglas drillade dryga 200 skolledare i sångövningar. Man skulle kunna tro att vi var med i körslaget. Det lät väl inte riktigt bra i början men det blev bättre och bättre och finalnumret med Thomas Di Levas Vi har bara varandra fick mig att fundera. Vi har inte bara varandra idag i ProCivitas - vi har så många fler! Med 7000 medarbetare och närmare 70000 utbildningstagare är Academedia en mycket stor aktör. Endast Stockholms stad är större i Sverige. Och Nynäshamn i all ära - en utbildningsgala i Globen nästa år. Vilken utmaning, vilket mål!

Academedias VD Markus Strömberg talade om en utbildningsrevolution i Sverige och att Academedia ska vara med och leda den genom att satsa på kvalitet, kommunikation, effektivitet och utveckling. Temat för konferensdagarna var Världens Viktigaste Uppdrag, dvs uppdraget att skapa en bra framtid för alla våra barn och ungdomar.
Lottie Knutson, Fritidsresors informationsdirektör pratade om varumärke och förtroende. Vi har den perfekta målgruppen för word of mouth och därför är det extra viktigt att arbeta med att stärka förtroendet för det vi gör och sprida det i rätt kanaler. Lottie pratade även om att PPP är viktigt vid kriser i en organisation, inte det PPP som vi är vana vid utan P som i professionell stolthet, P som i prestigelöshet och P som i passion. Det handlar om att känna sig trygg i yrkesrollen, kunna rycka in där det behövs och känna ett engagemang för verksamheten.

Paneldebatten mellan Joakim Jardenberg, IT-mediadebattör, Thomas Gür, Svenska Dagbladet, Gunvor Engström, Friskolornas Riksförbund och Sofia Larsson, (C) gav många intressanta reflektioner kring friskolor. Det jag fanns mest intressant med debatten var att Thomas Gür menade att friskolorna är på tok för dåliga på att berätta om vad vi är bra på. Nu tycker jag dock att ProCivitas är rätt bra på att tala om vad vi är bra på. Joakim Jardenberg höll med Thomas Gür (dock med att klargöra att ProCivitas är bra på det) Joakim menade helt enkelt att vi ska "ta stafettpinnen och spring före dom kommunala skolorna, dom tröga organisationerna kommer alltid att vara tvåa"

Trots att vi är mycket färska inom Academedia fick ProCivitas lite mer rampljus.  Efter en gripande inledning av Ledarforum där vi fick ta del av en tjej och en rektors kamp under högstadiet och där den unga tjejen till slut kunde fokusera på sina studier och uppnå toppbetyg för att ta sig in på en bra gymnasieutbildning. Vilken gymnasieskola valde hon? Jo, ProCivitas! Och inte nog med det - hon fick vara moderator under den första dagen av Ledarforum - en 16-åring inför 200 skolledare. Häftigt!

Tidigare i veckan hade vi bjudit in alla årskurs 1-elevers föräldrar till föräldrasoaré. Vi har valt att kalla det för soaré för undvika den trista benämingen föräldramöte (ett föräldramöte består av information och fruktstund). Fast jag blev ju lite orolig för ett par år sedan när jag började fundera på vad ordet soaré betyder. En snabb check på nätet gav mig svaret - KVÄLLSUNDERHÅLLNING!  Vi skulle alltså stå för underhållningen under kvällen för massor av föräldrar. Och det har vi kämpat med för att kunna göra och det gör vi faktiskt rätt bra!

Fantasiskt kul att träffa så många föräldrar och fantastiskt kul att träffa så många föräldrar som varit på föräldrasoaré tidigare. Rekordfamiljen Ericksson gjorde sin fjärde soaré och familjen Markusson gjorde sin tredje och en lång rad av föräldrar gjorde sin andra. Det är häftigt med så många småsyskon på skolan. En anna kul familjekoppling är då en mamma (med tre barn som påbörjat och genomfört sina gymnasiestudier hos oss) kommer fram och tackar för en trevlig soaré och låter hälsa att hon har varit barnvakt i unga år åt Academedias VD Markus Strömberg. Jo, då Marita, Markus kommer ihåg barnvakten. Familjerna på ProCivitas tillhör familjen ProCivitas som nu tillhör familjen Academedia. Det ska vara familjärt på ProCivitas. Varför? Jo, därför...
Because nowhere else is like this
Because this is right för us
Because this is how it should be
Because this is home

söndag 9 oktober 2011

Att fira framgångar

Vi tycker det är viktigt att ta varje tillfälle i akt att fira framgångar och annat som är roligt att belöna. Åtskilliga gånger har skolans personal serverat tårta, glass, vaniljhjärtan, kanelbullar mm vid skolans centrala punkt - barakvariet vid olika bemärkelsedagar eller framgångar. Förra fredagen fick vi några skolmästare i golf och i tisdags vann Micro-Pack UF första pris i Bästa Årsredovsining. Och inte nog med det – det var ju kanelbullens dag i veckan. Det blir ju svårt att fira varje dag men det var extra kul att i fredags skicka ett SMS till eleverna med följande:


”Det finns alltid något att fira - Skolmästare i golf, Bästa Årsredovisning & så har det ju varit kanelbullens dag. Kanelbullar till alla från kl 12. Bra jobbat”

Golfgänget som åkte upp till Mosjö Golf & Country Club utanför Örebro för att försvara ProCivitas färger i Skol-SM i golf bestod åk3-eleverna Jennys Haglund och Sebastian Rosenlund och åk2-eleverna Simon Dahlin och Oliver Pousette. Och dom spelade bra - mycket bra. Så bra att de spöade RIG-gymnasierna i Uppsala och Perstorp och alla andra NIU-certifierade skolor. Så bra att de vann Skol-SM. Fantastisk bra faktiskt! Dock är ProCivitas tydligen inte så bra i Svenska Golfförbundets ögon. Ty någon certifiering för Nationell Idrottsutbildning kunde vi inte få. Trots att ProCivitas under många år visat på kvalitet i utbildningen och framgångar inom golfen med bla seger i GG-open (golfgymnasiernas egen tävling) 2006 och 2008 samt topplaceringar i Skol-SM år efter år och nu seger 2011 räcker det inte. Jönköping och Kalmar är bättre i Småland enligt Golfförbundet. En ekvation som självklart inte går ihop.

I tisdags var det UF-kickoff i Konserthuset. UF-året 2011-2012 i Kronobergs län sparkades igång med pompa och ståt. Självklart fanns ProCivitas på plats med ett stort gäng nya UF-företagare. Aldrig tidigare har vi haft så många elever och företag igång. På plats var även 2010-2011 års Svenska mästare Brädbolaget (1:a i Bästa monter och 2:a i Bästa Företag) och Sveriges Bästa UF-lärare Charlotte Löfgren. Detta var en kick-off men samtidigt en avslutning på det gamla UF-året genom att det allra sista priset skulle delas ut - Bästa Årsredovisning. Visst fanns det förhoppningar att något av ProCivitas duktiga företag skulle ta hem även denna katergori. Och det kändes skönt och rättvist att grabbarna i Micro-Pack tog hem det. Under UF-finalen i april hade de kammat hem flera andraplaceringar. Nu fick de äntligen ett efterlängtat förstapris. Grattis!

Lars, Felix, Jenny, Simon, Sebastian och Oliver

Simon, Filip och Emil i Micro-Pack

måndag 3 oktober 2011

Glitter & Glamour

En vecka med Glitter & Glamour och en känsla av VIP. Ja, så skulle man kunna säga att den senaste veckan har varit där kändisarna avlöst varandra i en aldrig sinande ström. Nåja, de har ju inte alla varit fysiskt närvarande men vi har fått en liten känsla av kändisvärlden.

En som dock i allra högsta grad var fysiskt närvarande var Isabella Löwengrip, kanske mer känd som Blondinbella och en av Sveriges mesta bloggerskor. Och i torsdags fick alla årskurs 1-elever en föreläsning av Isabella - bloggaren och entreprenören. För en riktig entreprenör är tjejen som endast 20 år gammal driver flera företag och har tusen ideér.

För eleverna var detta bara början på en kväll med glitter & glamour. På Akademiska föreningens borg i centrala Lund väntade ett party med drygt 500 nya procivianer. Trerättersmiddag och en DJ som skapade superdrag på dansgolvet. Hur många skolor mäktar med detta? 
Den röda mattan är utrullad för Isabella Löwengrip och rektor Kåberg

Häromdagen bjöds vi på en odyssé av kändisar när Leif Brodén koncernchef på Södra föreläste. Leifs arbete har tagit honom till möte med Barack Obama, Nelson Mandela och Vladimir Putin. Leif var även bjuden på Freddy Mercurys 40-års fest. Efter fem års boende i Australien lärde Leif känna Peter Garett i egenskap av miljöminister. Peter Garrett var under slutet på 1980-talet mer känd som sångare i Midnight Oil. Nedan ligger ett You-tube klipp med deras största hit.

Inte nog med det - förra fredagen hade vi besök av förra landslagspelaren och Napoli-proffset Jonas Thern, en av VM-hjältarna från USA 1994 när Sverige knep en bronspeng i fotbolls-VM. Under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal mötte Jonas Thern undertecknad ett flertal gånger på fotbollsplanen. Jonas driver idag utbildningsföretaget Calcio som inriktar sig på att utbilda elitfotbollsspelare.

Och när vi ändå är inne på fotboll och stjärnor. Vi hade under veckan besök av Malin Feuk som arbetar för Master Group Sport i Milano. Master Group Sport är länken mellan företag och idrottsklubbar. Malin arbetar med bland annat AC Milan och Juventus. Malin träffar under sin "vanliga" arbetsdag stjärnor som Zlatan, Alessandro Del Piero och Andrea Pirlo. Det var en hel del elever som ville ha hennes jobb...

Malin Feuk, Ilir Kelani och Nenad Petkovic - två av grabbarna som vill ha Malins jobb





 


lördag 17 september 2011

21st Century School


När datorn kom till skolan kan jag se ur två perspektiv, det ena är mitt eget nästan 30 år gamla elevperspektiv och det andra ur ett skolledarperspektiv. Digitalisering av skolan är en process som pågått i 30 år. Min första kontakt med datorn i skolan var på gymnasiet under tidigt 1980-tal. Vad jag kommer ihåg var att det fanns ett par ADB-80 datorer på hela skolan. Datorer där man skulle mata in kommandon. Digitaliseringen gick inledningsvis långsamt men med Internets inträde fick digitaliseringen en katalysator och den digitala kompetensen tog rejäl fart.

Idag pratar man inte om digitalisering eller digital kompetens utan nu är det snarare 21st Century Skills som gäller. Detta är vad vi tror att eleverna behöver för att klara morgondagens utmaningar. Youtube-klippet Did you know säger en del om morgondagens utmaningar:
     


Adminstrativt har vi haft mycket nytta av den digitala tekniken och man kan undra hur vi klarade oss utan Schoolsoft tidigare eller hur vi informativt klarade oss utan Schoolsoft, hemsida eller för den delen Facebook, Blogger och Twitter.

Redan i januari 2001 delade ProCivitas i Växjö ut de första laptopsen till eleverna. 60 nya åk-1 elever fick varsin Toshiba Satelite. Nu, 10 år senare är det Apples produkter som gäller. 75 procent av eleverna föredrar Apples maskiner framför PC. Själv har jag lite svårt att vänja mig vid Mac, men dom är snygga! 
Åk1-elever med MacBook, MacAir och PC















Skillnaden mellan de första elevernas användning av laptop 2001 och användarna idag är stor. Denna skillnad ligger mångt och mycket i läraranas kompetens och det stora utbud av enkla tekniska plattformar som idag finns på nätet - Dagens lärare och elever är duktiga på att använda allt från Facebook, Twitter, Blogger, Wordpress, Google apps, Wikis, Type with me, Voki, Youtube, Camtasia mm i undervisningen.

Statsvetaren Jan Hylén (2010) lyfter fram fyra typer av argument för IT i skolan:
1) Det är nödvändigt att utbilda IT-kunnig arbetskraft och skolan bör bidra med utbildningar som gynnar detta.
2) IT i skolan är ett medel för att skapa lika möjligheter mellan elever och därmed en likvärdig skola genom att minska de digitala klyftorna
3) IT är ett verktyg för att höja effektiviteten i lärandet
4) IT är en katalysator för förändringar som kan göra skolan mer flexibel och höja kvaliteten i lärandet.

Låter väl fantastiskt! För uppe i Molnet finns oanade möjligeter. Läs gärna artikel i Svenska Dagbladet

http://www.svd.se/naringsliv/it-pa-vag-bli-lopande-bandet_6476552.svd

söndag 11 september 2011

Vikten av att bygga bra Team



"Thousands of lives were suddenly ended by evil, despicable acts of terror. The pictures of airplanes flying into buildings, fires burning, huge structures collapsing, have filled us with disbelief, terrible sadness and a quiet, unyielding anger"
Aldrig tidigare har väl ett datum satt sig så mycket i så många människors medvetande som den 11 september. 9/11 kommer alltid att förknippas med de terrorhandlingar som dödade nästan 3000 människor och jag tror nog att de flesta kommer ihåg vad man gjorde den här dagen för 10 år sedan. Själv var jag på ProCivitas och skulle ha undervisning i samhällskunskap när en lärare säger att ett plan kraschat in i World Trade Center. Det jag kunde föreställa mig att det var en liten Cessna som förirrat sig in över Manhattan - inte att två stora Boeing 757 hade rämnat de högsta skyskraporna i världen.

Idag invigs Memorial Plaza och Reflecting Absence – som består av 400 planterade träd och två rektangulära bassänger där tornen stod. Runt plazan byggs fem nya World Trade Center byggnader. One World Trade Center är klar 2013 och kommer att vara 1776 fot hög (symboliserar det år USA grundades = 541m). Vid fyra tillfällen har jag tillsammans med elever besökt Ground Zero och följd uppbygganden av det nya World Trade Center.


I övrigt har veckans stora händelse på ProCivitas självklart varit åk1-elevernas resa till Kolboda utanför Kalmar. I tre dagar har de nya eleverna umgåtts och lärt känna varandra bättre. Denna form av Teambuilding har ProCivitas arbetat med i över tio år. De första åren var vi med eleverna i Skåne-Tranås, men de senaste åren har vi varit i Kolboda.

Teambuilding är en form av lärande som genom upplevelser syftar till att sammansvetsa och öka samhörigheten mellan eleverna i de nya klasserna. Egentligen kan vad som helst där man gör något tillsammans, aktiviteter eller praktiska övningar, vara teambuilding. Teamabuilding syftar även till att samarbetet och det sociala samspelet ska fungera bättre. För ProCivitas är det viktigt att samarbetet och lagandan i skolan, i klassen och mellan eleverna stärks och fungerar så att de trivs och kan prestera sitt bästa. Teambuilding är ett viktigt inslag på alla arbetsplatser för att förbättra kommunikationen och förståelsen för varandra. Och skolan är ju den största arbetsplasten i Sverige.

Under de tre dagarna i Kolboda har klasserna tävlat mot varandra i femkamp, byggt flottar, tävlat på Kolbodabanan, kört poängjakt, fått föreläsningar i vett & ettikett samt ätit en trevlig middag tillsammans för att avsluta med sitt första PPP, dvs Party På ProCivitas. Det var rejält ös på dansgolvet!

För fler bilder från Kolboda se vår sida på Facebook:

http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.10150288643435633.326602.351879830632&type=1 







                                                                                                                                                        













Även skolfotograferingen är en viktig del av ett lagbyggande. Framförallt för åk3-eleverna som under sitt sista år vill spexa till det lite i skolkatalogen. Hela fredagen ägnades åt fotografering av alla klasser, personal, internatelever, studentutskott, elevråd, skol-if mm. Skolkatalogen lär dock dröja till efter höstlovet innan den finns i era brevlådor

SP3C/ID3C















söndag 4 september 2011

Läsår med mervärden


Den första riktiga skolveckan är över och schemat är igång. Som alltid när det är nytt läsår behöver schemat testköras för att upptäcka buggar. But - so far so good! Från lärarhåll kommer många rapporter att de nya eleverna är riktigt goa och duktiga. Låter precis som vanliga procivianer. Och kom ihåg - åk2 och åk3 - det är ni som är förebilderna.

I tisdags fick vi alla ta del av en fantastisk gästföreläsning av Andreas Ekström. Andreas är journalist och författare som förra året utkom med den uppmärksammade boken Googlekoden. Jag läste boken redan då och förundrades över Google och dess "makt". Påminner mig om när jag själv gick på gymnasiet 1984 och fick läsa George Orvells från 1949 futurisktiska framtidsvison 1984. Likheterna med Google idag finns tydligt. Storebror i Orvells roman är Google idag. I boken 1984 registrerades allt människorna gjorde av Storebror och idag registreras allt vi gör av Google - ja åtminstone när vi använder Googles tjänster. Och det börjar bli svårare att låta bli...


Andreas Ekström var den första i raden av gästföreläsare under läsåret. De som ligger klara för hösten är bland annat Isabella Lövengrip, mer känd som Blondinbella, Johan Plate, en av Sveriges främsta idrottsspykologer och Leif Brodén, koncernchef på Södra - ett av det största företagen i regionen. Många fler kommer att fyllas på i kalendariet under årets gång.

ProCivitas har i över tio års tid bjudit föreläsare från näringslivet, organisationer och föreningar. Detta är ett mervärde för våra elever, att personer med djupa erfarenheter utanför skolans värld kommer till oss och investerar sin tid på våra elever. Det är fantastiska berättelser och unika erfarenheter som vi får ta del av. Många av gästföreläsarna är även involverade i ProCivitas mentorsnätverk där de under ett par års tid följer en elev och agerar bollplank i studierna.

Nästa vecka står det Kolboda på agendan. I dagarna tre ska de nya årskurs-1 eleverna umgås och lösa kluriga tävlingar i Kolboda utanför Kalmar. Här väntar även deras första PPP! Dessutom är det på fredag en av årets viktigaste dagar - Skolfotograferingen. Det brukar dröja ett par dagar innan de första eleverna hör av sig för att få veta när skolkatalogen kommer. Svaret är som alltid - den kommer inte förrän efter höstlovet







torsdag 1 september 2011

Din guldbiljett till framtiden

Sommarlovet är över och närmare 200 procivianer i årskurs 2 och 3 har återvänt till skolan. Vi kunde även välkomna 124 nya procivianer i årskurs 1. Varmt välkomna till ProCivitas! Nu börjar resan mot framtiden.
En ny epok är inledd. En ny gymnasiekola, GY-11 är igång och en ny historia finns att berätta. Och den kommer att berättas av oss och våra elever med en guldbiljett i handen i deras resa mot framtiden. Detta är en del av den storytelling som vi kommer att arbeta med framöver med våra elever. När de nya eleverna anlände i tisdags så var självklart den röda mattan utrullad och det var kanske det första tecknet på att våra elever är viktiga. De är VIP. Det borde vara varje skolas strävan att skapa en arbetsmiljö som eleverna trivs i, som de inspireras av och som de kan växa i. Att göra skolor magiska. Och det är en känsla vi vill förmedla till alla våra elever - en känsla som kanske har beskrivits mest kärnfullt av skolforskaren Richard Gerver (Creating Tomorrow´s Schools Today):

”Education should be seen as a journey of discovery.  
It should spark the flames of imagination and light the fires of curiosity and development.  
Our schools should be exiting hubs of energy, life and wonder”
                                                         
                                                                        
Den röda mattan rullades ut för att ta emot VIP-eleverna

 
Den första skoldagen avrundades med fotografering i Strandbjörket