fredag 14 oktober 2011

Vi har bara varandra

Fylld av energi har jag återvänt till Småland. Två dagar på Academedias Ledarforum, i Nynäshamn av alla platser har gett mig mycket ny input. Ledarforum samlade drygt 200 skolledare från lika många skolenheter inom Academedia. Den avslutande övningen har fastnat i en loop i huvudet -  vi har bara varandra, vi har bara varandra... Och det var en bra avslutning på en bra konferens när Caroline af Ugglas drillade dryga 200 skolledare i sångövningar. Man skulle kunna tro att vi var med i körslaget. Det lät väl inte riktigt bra i början men det blev bättre och bättre och finalnumret med Thomas Di Levas Vi har bara varandra fick mig att fundera. Vi har inte bara varandra idag i ProCivitas - vi har så många fler! Med 7000 medarbetare och närmare 70000 utbildningstagare är Academedia en mycket stor aktör. Endast Stockholms stad är större i Sverige. Och Nynäshamn i all ära - en utbildningsgala i Globen nästa år. Vilken utmaning, vilket mål!

Academedias VD Markus Strömberg talade om en utbildningsrevolution i Sverige och att Academedia ska vara med och leda den genom att satsa på kvalitet, kommunikation, effektivitet och utveckling. Temat för konferensdagarna var Världens Viktigaste Uppdrag, dvs uppdraget att skapa en bra framtid för alla våra barn och ungdomar.
Lottie Knutson, Fritidsresors informationsdirektör pratade om varumärke och förtroende. Vi har den perfekta målgruppen för word of mouth och därför är det extra viktigt att arbeta med att stärka förtroendet för det vi gör och sprida det i rätt kanaler. Lottie pratade även om att PPP är viktigt vid kriser i en organisation, inte det PPP som vi är vana vid utan P som i professionell stolthet, P som i prestigelöshet och P som i passion. Det handlar om att känna sig trygg i yrkesrollen, kunna rycka in där det behövs och känna ett engagemang för verksamheten.

Paneldebatten mellan Joakim Jardenberg, IT-mediadebattör, Thomas Gür, Svenska Dagbladet, Gunvor Engström, Friskolornas Riksförbund och Sofia Larsson, (C) gav många intressanta reflektioner kring friskolor. Det jag fanns mest intressant med debatten var att Thomas Gür menade att friskolorna är på tok för dåliga på att berätta om vad vi är bra på. Nu tycker jag dock att ProCivitas är rätt bra på att tala om vad vi är bra på. Joakim Jardenberg höll med Thomas Gür (dock med att klargöra att ProCivitas är bra på det) Joakim menade helt enkelt att vi ska "ta stafettpinnen och spring före dom kommunala skolorna, dom tröga organisationerna kommer alltid att vara tvåa"

Trots att vi är mycket färska inom Academedia fick ProCivitas lite mer rampljus.  Efter en gripande inledning av Ledarforum där vi fick ta del av en tjej och en rektors kamp under högstadiet och där den unga tjejen till slut kunde fokusera på sina studier och uppnå toppbetyg för att ta sig in på en bra gymnasieutbildning. Vilken gymnasieskola valde hon? Jo, ProCivitas! Och inte nog med det - hon fick vara moderator under den första dagen av Ledarforum - en 16-åring inför 200 skolledare. Häftigt!

Tidigare i veckan hade vi bjudit in alla årskurs 1-elevers föräldrar till föräldrasoaré. Vi har valt att kalla det för soaré för undvika den trista benämingen föräldramöte (ett föräldramöte består av information och fruktstund). Fast jag blev ju lite orolig för ett par år sedan när jag började fundera på vad ordet soaré betyder. En snabb check på nätet gav mig svaret - KVÄLLSUNDERHÅLLNING!  Vi skulle alltså stå för underhållningen under kvällen för massor av föräldrar. Och det har vi kämpat med för att kunna göra och det gör vi faktiskt rätt bra!

Fantasiskt kul att träffa så många föräldrar och fantastiskt kul att träffa så många föräldrar som varit på föräldrasoaré tidigare. Rekordfamiljen Ericksson gjorde sin fjärde soaré och familjen Markusson gjorde sin tredje och en lång rad av föräldrar gjorde sin andra. Det är häftigt med så många småsyskon på skolan. En anna kul familjekoppling är då en mamma (med tre barn som påbörjat och genomfört sina gymnasiestudier hos oss) kommer fram och tackar för en trevlig soaré och låter hälsa att hon har varit barnvakt i unga år åt Academedias VD Markus Strömberg. Jo, då Marita, Markus kommer ihåg barnvakten. Familjerna på ProCivitas tillhör familjen ProCivitas som nu tillhör familjen Academedia. Det ska vara familjärt på ProCivitas. Varför? Jo, därför...
Because nowhere else is like this
Because this is right för us
Because this is how it should be
Because this is home

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar