söndag 4 september 2011

Läsår med mervärden


Den första riktiga skolveckan är över och schemat är igång. Som alltid när det är nytt läsår behöver schemat testköras för att upptäcka buggar. But - so far so good! Från lärarhåll kommer många rapporter att de nya eleverna är riktigt goa och duktiga. Låter precis som vanliga procivianer. Och kom ihåg - åk2 och åk3 - det är ni som är förebilderna.

I tisdags fick vi alla ta del av en fantastisk gästföreläsning av Andreas Ekström. Andreas är journalist och författare som förra året utkom med den uppmärksammade boken Googlekoden. Jag läste boken redan då och förundrades över Google och dess "makt". Påminner mig om när jag själv gick på gymnasiet 1984 och fick läsa George Orvells från 1949 futurisktiska framtidsvison 1984. Likheterna med Google idag finns tydligt. Storebror i Orvells roman är Google idag. I boken 1984 registrerades allt människorna gjorde av Storebror och idag registreras allt vi gör av Google - ja åtminstone när vi använder Googles tjänster. Och det börjar bli svårare att låta bli...


Andreas Ekström var den första i raden av gästföreläsare under läsåret. De som ligger klara för hösten är bland annat Isabella Lövengrip, mer känd som Blondinbella, Johan Plate, en av Sveriges främsta idrottsspykologer och Leif Brodén, koncernchef på Södra - ett av det största företagen i regionen. Många fler kommer att fyllas på i kalendariet under årets gång.

ProCivitas har i över tio års tid bjudit föreläsare från näringslivet, organisationer och föreningar. Detta är ett mervärde för våra elever, att personer med djupa erfarenheter utanför skolans värld kommer till oss och investerar sin tid på våra elever. Det är fantastiska berättelser och unika erfarenheter som vi får ta del av. Många av gästföreläsarna är även involverade i ProCivitas mentorsnätverk där de under ett par års tid följer en elev och agerar bollplank i studierna.

Nästa vecka står det Kolboda på agendan. I dagarna tre ska de nya årskurs-1 eleverna umgås och lösa kluriga tävlingar i Kolboda utanför Kalmar. Här väntar även deras första PPP! Dessutom är det på fredag en av årets viktigaste dagar - Skolfotograferingen. Det brukar dröja ett par dagar innan de första eleverna hör av sig för att få veta när skolkatalogen kommer. Svaret är som alltid - den kommer inte förrän efter höstlovet







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar