söndag 23 oktober 2011

Världens viktigaste uppdrag

Vi har världens viktigaste uppdrag och i det uppdraget ingår att stolt tala om det för alla blivande elever och deras föräldrar. Och så som vi gjorde det under Öppet Hus i lördags! Aldrig tidigare har vi räknat in så många besökare under ett Öppet Hus. Jag är stolt över att vi kan visa en skola med personal och elever med ett så stort engagemang.

Redan innan vi öppnade portarna hade vi räknat in över 40 besökare och när klockan närmade sig stängninsdags hade 713 besökare passerat över den röda mattan och in i skolan. Och då tror jag inte att de besökare som kom efter vi officiellt stängt blev inräknade. De två inplanerade infopassen blev tre. Jag är mycket tacksam och stolt över lärarnas förmåga till att improvisera, anpassa och överkomma för att lösa situationen snabbt och köra ett tredje pass.  

Vårt viktigaste budskap var att förmedla en känsla av kvalitet och engagemang i allt vi gör och att detta ska ge eleverna en guldbiljett till framtiden

Informationspass 1 i en fullsatt Samlingssal
Motivation, prestation och resultat
I tisdags hade vi besök av Johan Plate, en av Sveriges främsta idrottspsykologer. Johan Plate pratade om motivation och prestation för personal och elever. Plate inledde med framgångskonceptet curry, te och vara glad. För det är vad en 100-årig indier hade som livsfilosofi och nu har han som 100-åring genomfört ett maratonlopp. Plate pratade även om serotonin som en stämningshöjare. Serotonin är en viktig signalsubstans i hjärnan som bland annat reglerar vårt stämningsläge. Plates serotoninhöjare är 1) humor, 2) fysisk aktivitet, 3) mörk choklad och 4) ett positivt socialt kontext. Framöver kanske varje lektion inleds med en rolig historia, lite gymnastikövningar, en bit mörk choklad och allt detta i vårt positiva sociala kontext av procivianer.
 
Draknästet
I onsdags hade vi bjudit in några stora drakar i regionen - Landshövding Kristina Alsér, Regionchef för UF Sofie Örnvinsson, Henrik Strid, finansiell placerare och riskkapitalist och Ian Birch konsult inom organisation och ledarskap. Dessa personer var inbjudna för att agera drakar i vårt eget Draknäste. Åtta UF-företag fick chansen att sälja in sina idéer till Drakarna och tre företag belönades för sina idéer. Det här är ett koncept som kan utvecklas till något stort! Landshövdingen bloggade om Draknästet:

De vinnande UF-företagen i Draknästet
Inte bara eleverna behöver utbildning
Vi blir bara smartare och smartare… Av någon anledning hamnade ett antal utbildningsdagar för personalen under just denna hektiska vecka. Vi har fått utökade geografiska kunskaper om Sverige efter tripper till Hooks Herrgård, Oskarshamn, Halmstad och Malmö. Och inte nog med det – vi har fått mycket kunskaper som vi kan använda oss av i vardagen för att bli ännu bättre på det vi gör.

Jennifer Carlsson har varit i Oskarshamn, inbjuden av skogsindustrierna (bla Södra) för få bättre kännedom om karriärvägar inom branschen, Charlotte Löfgren och Charlotta Cesar har varit i Malmö för coachutbildning, Lotta Håkansson, Sanna Wirland och Maria Daniels har varit i Halmstad och utbildats i entreprenörskap medan jag fick åka till Hooks herrgård för utbildning inom rektorslyftet. Det är kul att så många har haft möjlighet och tid att utvecklas för att hela skolan ska kunna utvecklas.




fredag 14 oktober 2011

Vi har bara varandra

Fylld av energi har jag återvänt till Småland. Två dagar på Academedias Ledarforum, i Nynäshamn av alla platser har gett mig mycket ny input. Ledarforum samlade drygt 200 skolledare från lika många skolenheter inom Academedia. Den avslutande övningen har fastnat i en loop i huvudet -  vi har bara varandra, vi har bara varandra... Och det var en bra avslutning på en bra konferens när Caroline af Ugglas drillade dryga 200 skolledare i sångövningar. Man skulle kunna tro att vi var med i körslaget. Det lät väl inte riktigt bra i början men det blev bättre och bättre och finalnumret med Thomas Di Levas Vi har bara varandra fick mig att fundera. Vi har inte bara varandra idag i ProCivitas - vi har så många fler! Med 7000 medarbetare och närmare 70000 utbildningstagare är Academedia en mycket stor aktör. Endast Stockholms stad är större i Sverige. Och Nynäshamn i all ära - en utbildningsgala i Globen nästa år. Vilken utmaning, vilket mål!

Academedias VD Markus Strömberg talade om en utbildningsrevolution i Sverige och att Academedia ska vara med och leda den genom att satsa på kvalitet, kommunikation, effektivitet och utveckling. Temat för konferensdagarna var Världens Viktigaste Uppdrag, dvs uppdraget att skapa en bra framtid för alla våra barn och ungdomar.
Lottie Knutson, Fritidsresors informationsdirektör pratade om varumärke och förtroende. Vi har den perfekta målgruppen för word of mouth och därför är det extra viktigt att arbeta med att stärka förtroendet för det vi gör och sprida det i rätt kanaler. Lottie pratade även om att PPP är viktigt vid kriser i en organisation, inte det PPP som vi är vana vid utan P som i professionell stolthet, P som i prestigelöshet och P som i passion. Det handlar om att känna sig trygg i yrkesrollen, kunna rycka in där det behövs och känna ett engagemang för verksamheten.

Paneldebatten mellan Joakim Jardenberg, IT-mediadebattör, Thomas Gür, Svenska Dagbladet, Gunvor Engström, Friskolornas Riksförbund och Sofia Larsson, (C) gav många intressanta reflektioner kring friskolor. Det jag fanns mest intressant med debatten var att Thomas Gür menade att friskolorna är på tok för dåliga på att berätta om vad vi är bra på. Nu tycker jag dock att ProCivitas är rätt bra på att tala om vad vi är bra på. Joakim Jardenberg höll med Thomas Gür (dock med att klargöra att ProCivitas är bra på det) Joakim menade helt enkelt att vi ska "ta stafettpinnen och spring före dom kommunala skolorna, dom tröga organisationerna kommer alltid att vara tvåa"

Trots att vi är mycket färska inom Academedia fick ProCivitas lite mer rampljus.  Efter en gripande inledning av Ledarforum där vi fick ta del av en tjej och en rektors kamp under högstadiet och där den unga tjejen till slut kunde fokusera på sina studier och uppnå toppbetyg för att ta sig in på en bra gymnasieutbildning. Vilken gymnasieskola valde hon? Jo, ProCivitas! Och inte nog med det - hon fick vara moderator under den första dagen av Ledarforum - en 16-åring inför 200 skolledare. Häftigt!

Tidigare i veckan hade vi bjudit in alla årskurs 1-elevers föräldrar till föräldrasoaré. Vi har valt att kalla det för soaré för undvika den trista benämingen föräldramöte (ett föräldramöte består av information och fruktstund). Fast jag blev ju lite orolig för ett par år sedan när jag började fundera på vad ordet soaré betyder. En snabb check på nätet gav mig svaret - KVÄLLSUNDERHÅLLNING!  Vi skulle alltså stå för underhållningen under kvällen för massor av föräldrar. Och det har vi kämpat med för att kunna göra och det gör vi faktiskt rätt bra!

Fantasiskt kul att träffa så många föräldrar och fantastiskt kul att träffa så många föräldrar som varit på föräldrasoaré tidigare. Rekordfamiljen Ericksson gjorde sin fjärde soaré och familjen Markusson gjorde sin tredje och en lång rad av föräldrar gjorde sin andra. Det är häftigt med så många småsyskon på skolan. En anna kul familjekoppling är då en mamma (med tre barn som påbörjat och genomfört sina gymnasiestudier hos oss) kommer fram och tackar för en trevlig soaré och låter hälsa att hon har varit barnvakt i unga år åt Academedias VD Markus Strömberg. Jo, då Marita, Markus kommer ihåg barnvakten. Familjerna på ProCivitas tillhör familjen ProCivitas som nu tillhör familjen Academedia. Det ska vara familjärt på ProCivitas. Varför? Jo, därför...
Because nowhere else is like this
Because this is right för us
Because this is how it should be
Because this is home

söndag 9 oktober 2011

Att fira framgångar

Vi tycker det är viktigt att ta varje tillfälle i akt att fira framgångar och annat som är roligt att belöna. Åtskilliga gånger har skolans personal serverat tårta, glass, vaniljhjärtan, kanelbullar mm vid skolans centrala punkt - barakvariet vid olika bemärkelsedagar eller framgångar. Förra fredagen fick vi några skolmästare i golf och i tisdags vann Micro-Pack UF första pris i Bästa Årsredovsining. Och inte nog med det – det var ju kanelbullens dag i veckan. Det blir ju svårt att fira varje dag men det var extra kul att i fredags skicka ett SMS till eleverna med följande:


”Det finns alltid något att fira - Skolmästare i golf, Bästa Årsredovisning & så har det ju varit kanelbullens dag. Kanelbullar till alla från kl 12. Bra jobbat”

Golfgänget som åkte upp till Mosjö Golf & Country Club utanför Örebro för att försvara ProCivitas färger i Skol-SM i golf bestod åk3-eleverna Jennys Haglund och Sebastian Rosenlund och åk2-eleverna Simon Dahlin och Oliver Pousette. Och dom spelade bra - mycket bra. Så bra att de spöade RIG-gymnasierna i Uppsala och Perstorp och alla andra NIU-certifierade skolor. Så bra att de vann Skol-SM. Fantastisk bra faktiskt! Dock är ProCivitas tydligen inte så bra i Svenska Golfförbundets ögon. Ty någon certifiering för Nationell Idrottsutbildning kunde vi inte få. Trots att ProCivitas under många år visat på kvalitet i utbildningen och framgångar inom golfen med bla seger i GG-open (golfgymnasiernas egen tävling) 2006 och 2008 samt topplaceringar i Skol-SM år efter år och nu seger 2011 räcker det inte. Jönköping och Kalmar är bättre i Småland enligt Golfförbundet. En ekvation som självklart inte går ihop.

I tisdags var det UF-kickoff i Konserthuset. UF-året 2011-2012 i Kronobergs län sparkades igång med pompa och ståt. Självklart fanns ProCivitas på plats med ett stort gäng nya UF-företagare. Aldrig tidigare har vi haft så många elever och företag igång. På plats var även 2010-2011 års Svenska mästare Brädbolaget (1:a i Bästa monter och 2:a i Bästa Företag) och Sveriges Bästa UF-lärare Charlotte Löfgren. Detta var en kick-off men samtidigt en avslutning på det gamla UF-året genom att det allra sista priset skulle delas ut - Bästa Årsredovisning. Visst fanns det förhoppningar att något av ProCivitas duktiga företag skulle ta hem även denna katergori. Och det kändes skönt och rättvist att grabbarna i Micro-Pack tog hem det. Under UF-finalen i april hade de kammat hem flera andraplaceringar. Nu fick de äntligen ett efterlängtat förstapris. Grattis!

Lars, Felix, Jenny, Simon, Sebastian och Oliver

Simon, Filip och Emil i Micro-Pack

måndag 3 oktober 2011

Glitter & Glamour

En vecka med Glitter & Glamour och en känsla av VIP. Ja, så skulle man kunna säga att den senaste veckan har varit där kändisarna avlöst varandra i en aldrig sinande ström. Nåja, de har ju inte alla varit fysiskt närvarande men vi har fått en liten känsla av kändisvärlden.

En som dock i allra högsta grad var fysiskt närvarande var Isabella Löwengrip, kanske mer känd som Blondinbella och en av Sveriges mesta bloggerskor. Och i torsdags fick alla årskurs 1-elever en föreläsning av Isabella - bloggaren och entreprenören. För en riktig entreprenör är tjejen som endast 20 år gammal driver flera företag och har tusen ideér.

För eleverna var detta bara början på en kväll med glitter & glamour. På Akademiska föreningens borg i centrala Lund väntade ett party med drygt 500 nya procivianer. Trerättersmiddag och en DJ som skapade superdrag på dansgolvet. Hur många skolor mäktar med detta? 
Den röda mattan är utrullad för Isabella Löwengrip och rektor Kåberg

Häromdagen bjöds vi på en odyssé av kändisar när Leif Brodén koncernchef på Södra föreläste. Leifs arbete har tagit honom till möte med Barack Obama, Nelson Mandela och Vladimir Putin. Leif var även bjuden på Freddy Mercurys 40-års fest. Efter fem års boende i Australien lärde Leif känna Peter Garett i egenskap av miljöminister. Peter Garrett var under slutet på 1980-talet mer känd som sångare i Midnight Oil. Nedan ligger ett You-tube klipp med deras största hit.

Inte nog med det - förra fredagen hade vi besök av förra landslagspelaren och Napoli-proffset Jonas Thern, en av VM-hjältarna från USA 1994 när Sverige knep en bronspeng i fotbolls-VM. Under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal mötte Jonas Thern undertecknad ett flertal gånger på fotbollsplanen. Jonas driver idag utbildningsföretaget Calcio som inriktar sig på att utbilda elitfotbollsspelare.

Och när vi ändå är inne på fotboll och stjärnor. Vi hade under veckan besök av Malin Feuk som arbetar för Master Group Sport i Milano. Master Group Sport är länken mellan företag och idrottsklubbar. Malin arbetar med bland annat AC Milan och Juventus. Malin träffar under sin "vanliga" arbetsdag stjärnor som Zlatan, Alessandro Del Piero och Andrea Pirlo. Det var en hel del elever som ville ha hennes jobb...

Malin Feuk, Ilir Kelani och Nenad Petkovic - två av grabbarna som vill ha Malins jobb