lördag 17 september 2011

21st Century School


När datorn kom till skolan kan jag se ur två perspektiv, det ena är mitt eget nästan 30 år gamla elevperspektiv och det andra ur ett skolledarperspektiv. Digitalisering av skolan är en process som pågått i 30 år. Min första kontakt med datorn i skolan var på gymnasiet under tidigt 1980-tal. Vad jag kommer ihåg var att det fanns ett par ADB-80 datorer på hela skolan. Datorer där man skulle mata in kommandon. Digitaliseringen gick inledningsvis långsamt men med Internets inträde fick digitaliseringen en katalysator och den digitala kompetensen tog rejäl fart.

Idag pratar man inte om digitalisering eller digital kompetens utan nu är det snarare 21st Century Skills som gäller. Detta är vad vi tror att eleverna behöver för att klara morgondagens utmaningar. Youtube-klippet Did you know säger en del om morgondagens utmaningar:
     


Adminstrativt har vi haft mycket nytta av den digitala tekniken och man kan undra hur vi klarade oss utan Schoolsoft tidigare eller hur vi informativt klarade oss utan Schoolsoft, hemsida eller för den delen Facebook, Blogger och Twitter.

Redan i januari 2001 delade ProCivitas i Växjö ut de första laptopsen till eleverna. 60 nya åk-1 elever fick varsin Toshiba Satelite. Nu, 10 år senare är det Apples produkter som gäller. 75 procent av eleverna föredrar Apples maskiner framför PC. Själv har jag lite svårt att vänja mig vid Mac, men dom är snygga! 
Åk1-elever med MacBook, MacAir och PC















Skillnaden mellan de första elevernas användning av laptop 2001 och användarna idag är stor. Denna skillnad ligger mångt och mycket i läraranas kompetens och det stora utbud av enkla tekniska plattformar som idag finns på nätet - Dagens lärare och elever är duktiga på att använda allt från Facebook, Twitter, Blogger, Wordpress, Google apps, Wikis, Type with me, Voki, Youtube, Camtasia mm i undervisningen.

Statsvetaren Jan Hylén (2010) lyfter fram fyra typer av argument för IT i skolan:
1) Det är nödvändigt att utbilda IT-kunnig arbetskraft och skolan bör bidra med utbildningar som gynnar detta.
2) IT i skolan är ett medel för att skapa lika möjligheter mellan elever och därmed en likvärdig skola genom att minska de digitala klyftorna
3) IT är ett verktyg för att höja effektiviteten i lärandet
4) IT är en katalysator för förändringar som kan göra skolan mer flexibel och höja kvaliteten i lärandet.

Låter väl fantastiskt! För uppe i Molnet finns oanade möjligeter. Läs gärna artikel i Svenska Dagbladet

http://www.svd.se/naringsliv/it-pa-vag-bli-lopande-bandet_6476552.svd

söndag 11 september 2011

Vikten av att bygga bra Team



"Thousands of lives were suddenly ended by evil, despicable acts of terror. The pictures of airplanes flying into buildings, fires burning, huge structures collapsing, have filled us with disbelief, terrible sadness and a quiet, unyielding anger"
Aldrig tidigare har väl ett datum satt sig så mycket i så många människors medvetande som den 11 september. 9/11 kommer alltid att förknippas med de terrorhandlingar som dödade nästan 3000 människor och jag tror nog att de flesta kommer ihåg vad man gjorde den här dagen för 10 år sedan. Själv var jag på ProCivitas och skulle ha undervisning i samhällskunskap när en lärare säger att ett plan kraschat in i World Trade Center. Det jag kunde föreställa mig att det var en liten Cessna som förirrat sig in över Manhattan - inte att två stora Boeing 757 hade rämnat de högsta skyskraporna i världen.

Idag invigs Memorial Plaza och Reflecting Absence – som består av 400 planterade träd och två rektangulära bassänger där tornen stod. Runt plazan byggs fem nya World Trade Center byggnader. One World Trade Center är klar 2013 och kommer att vara 1776 fot hög (symboliserar det år USA grundades = 541m). Vid fyra tillfällen har jag tillsammans med elever besökt Ground Zero och följd uppbygganden av det nya World Trade Center.


I övrigt har veckans stora händelse på ProCivitas självklart varit åk1-elevernas resa till Kolboda utanför Kalmar. I tre dagar har de nya eleverna umgåtts och lärt känna varandra bättre. Denna form av Teambuilding har ProCivitas arbetat med i över tio år. De första åren var vi med eleverna i Skåne-Tranås, men de senaste åren har vi varit i Kolboda.

Teambuilding är en form av lärande som genom upplevelser syftar till att sammansvetsa och öka samhörigheten mellan eleverna i de nya klasserna. Egentligen kan vad som helst där man gör något tillsammans, aktiviteter eller praktiska övningar, vara teambuilding. Teamabuilding syftar även till att samarbetet och det sociala samspelet ska fungera bättre. För ProCivitas är det viktigt att samarbetet och lagandan i skolan, i klassen och mellan eleverna stärks och fungerar så att de trivs och kan prestera sitt bästa. Teambuilding är ett viktigt inslag på alla arbetsplatser för att förbättra kommunikationen och förståelsen för varandra. Och skolan är ju den största arbetsplasten i Sverige.

Under de tre dagarna i Kolboda har klasserna tävlat mot varandra i femkamp, byggt flottar, tävlat på Kolbodabanan, kört poängjakt, fått föreläsningar i vett & ettikett samt ätit en trevlig middag tillsammans för att avsluta med sitt första PPP, dvs Party På ProCivitas. Det var rejält ös på dansgolvet!

För fler bilder från Kolboda se vår sida på Facebook:

http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.10150288643435633.326602.351879830632&type=1 







                                                                                                                                                        













Även skolfotograferingen är en viktig del av ett lagbyggande. Framförallt för åk3-eleverna som under sitt sista år vill spexa till det lite i skolkatalogen. Hela fredagen ägnades åt fotografering av alla klasser, personal, internatelever, studentutskott, elevråd, skol-if mm. Skolkatalogen lär dock dröja till efter höstlovet innan den finns i era brevlådor

SP3C/ID3C















söndag 4 september 2011

Läsår med mervärden


Den första riktiga skolveckan är över och schemat är igång. Som alltid när det är nytt läsår behöver schemat testköras för att upptäcka buggar. But - so far so good! Från lärarhåll kommer många rapporter att de nya eleverna är riktigt goa och duktiga. Låter precis som vanliga procivianer. Och kom ihåg - åk2 och åk3 - det är ni som är förebilderna.

I tisdags fick vi alla ta del av en fantastisk gästföreläsning av Andreas Ekström. Andreas är journalist och författare som förra året utkom med den uppmärksammade boken Googlekoden. Jag läste boken redan då och förundrades över Google och dess "makt". Påminner mig om när jag själv gick på gymnasiet 1984 och fick läsa George Orvells från 1949 futurisktiska framtidsvison 1984. Likheterna med Google idag finns tydligt. Storebror i Orvells roman är Google idag. I boken 1984 registrerades allt människorna gjorde av Storebror och idag registreras allt vi gör av Google - ja åtminstone när vi använder Googles tjänster. Och det börjar bli svårare att låta bli...


Andreas Ekström var den första i raden av gästföreläsare under läsåret. De som ligger klara för hösten är bland annat Isabella Lövengrip, mer känd som Blondinbella, Johan Plate, en av Sveriges främsta idrottsspykologer och Leif Brodén, koncernchef på Södra - ett av det största företagen i regionen. Många fler kommer att fyllas på i kalendariet under årets gång.

ProCivitas har i över tio års tid bjudit föreläsare från näringslivet, organisationer och föreningar. Detta är ett mervärde för våra elever, att personer med djupa erfarenheter utanför skolans värld kommer till oss och investerar sin tid på våra elever. Det är fantastiska berättelser och unika erfarenheter som vi får ta del av. Många av gästföreläsarna är även involverade i ProCivitas mentorsnätverk där de under ett par års tid följer en elev och agerar bollplank i studierna.

Nästa vecka står det Kolboda på agendan. I dagarna tre ska de nya årskurs-1 eleverna umgås och lösa kluriga tävlingar i Kolboda utanför Kalmar. Här väntar även deras första PPP! Dessutom är det på fredag en av årets viktigaste dagar - Skolfotograferingen. Det brukar dröja ett par dagar innan de första eleverna hör av sig för att få veta när skolkatalogen kommer. Svaret är som alltid - den kommer inte förrän efter höstlovet







torsdag 1 september 2011

Din guldbiljett till framtiden

Sommarlovet är över och närmare 200 procivianer i årskurs 2 och 3 har återvänt till skolan. Vi kunde även välkomna 124 nya procivianer i årskurs 1. Varmt välkomna till ProCivitas! Nu börjar resan mot framtiden.
En ny epok är inledd. En ny gymnasiekola, GY-11 är igång och en ny historia finns att berätta. Och den kommer att berättas av oss och våra elever med en guldbiljett i handen i deras resa mot framtiden. Detta är en del av den storytelling som vi kommer att arbeta med framöver med våra elever. När de nya eleverna anlände i tisdags så var självklart den röda mattan utrullad och det var kanske det första tecknet på att våra elever är viktiga. De är VIP. Det borde vara varje skolas strävan att skapa en arbetsmiljö som eleverna trivs i, som de inspireras av och som de kan växa i. Att göra skolor magiska. Och det är en känsla vi vill förmedla till alla våra elever - en känsla som kanske har beskrivits mest kärnfullt av skolforskaren Richard Gerver (Creating Tomorrow´s Schools Today):

”Education should be seen as a journey of discovery.  
It should spark the flames of imagination and light the fires of curiosity and development.  
Our schools should be exiting hubs of energy, life and wonder”
                                                         
                                                                        
Den röda mattan rullades ut för att ta emot VIP-eleverna

 
Den första skoldagen avrundades med fotografering i Strandbjörket