måndag 21 november 2011

Kvalitet och stolthet

Skolinspektionen är ute på sin eriksgata och förväntas anlända till Växjö Kommun inom kort för att under några veckor framöver granska ALLA skolor i kommunen. Skolinspektionen granskar regelbundet alla skolor, för att se att vi följer de lagar och regler som finns för verksamheten. Målet är att bidra till alla elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö, där alla når minst godkänt i alla ämnen. Skolinspektionens granskning utgår bland annat från skollagen, gymnasieförordningen, läroplaner, kursplaner och andra bestämmelser som verksamheterna är skyldiga att följa.


Detta är ett fantastiskt jobb de gör för att kvalitetssäkra alla skolor. ProCivitas gör allt som står i vår makt för att möta myndigheternas krav. Men något som är lika viktigt är den upplevda kvalitet som våra elever ger oss feedback på. Den är oslagbar. Eleverna är våra bästa ambassadörer.

I torsdags fick vi besök av Sara Gustafsson. Sara gick ut i juni och flyttar nu till Stockholm. I veckan var hon på anställningsintervju på American Express. Sara fick jobbet och har nu påbörjat sin internutbildning på AmEx. Hon var så stolt och glad över att hon fick jobbet men vill framhålla att hon fick jobbet för att hon gått på ProCivitas. Nåja, det kanske inte bara berodde på detta, men det är roligt med dessa reflektioner från gamla elever. Sara skickade även ett SMS till lärarna i Ung Företagsamhet där hon beskrev anställningsintervjun: ”…Jag fick även göra ett säljsamtal på intervjun, så tack för allt ni lärt mig om det!! Kändes som jag vann på det...”

Av detta blir vi stolta och glada och om detta vill vi berätta. Och det gör vi för fullt under några veckor under senhösten. För det är nu vi är inne i vår mest viktiga period att förmedla att ProCivitas är en skola där du får en bra utbildning. Detta gör vi under Öppet Hus, under besök på grundskolorna i länet samt när åk-9 eleverna besöker oss. Och det känns bra - vi hade rekordmånga besökare på Öppet Hus under oktober och vi har haft rekormånga besökare under elevbesöken under november. Den 1 februari ska niorna ha gjort sina val. Det är för dem vi stolt berättar vår historia och om våra elevers framgångar. En stolthet över vårt gemensamma arbete.

Varumärket ProCivitas består av fyra sammanflätade dimensioner: 

1) Den första är att vi vill särskilja oss från andra – att våga sticka ut och utmana. Vi vill vara Sveriges Bästa Gymnasieskola där utbildningen ska ge dig en guldbiljett till framtiden.
2) Den andra är att vi ska leverera kvalitet i utbildningen – att uppfylla dessa förväntningar förpliktigar för varje person som arbetar hos oss.
3) Den tredje är den sociala dimension – det är en känsla av grupptillhörighet som säger att jag är utvald och jag är viktig, VIP. Jag vill vara en del av ProCivitas.
4) Den fjärde är en psykologisk dimension – det betyder att vi ska attrahera duktiga och studiemotiverade elever.

Sara Gustavsson och Peter Connée vid studenten i juni 2011



söndag 13 november 2011

Ett framgångskoncept

Ur led är tiden när gräset ska klippas samma helg som vinterdäcken monteras. Från förra vintern kan jag minnas att snön låg från 1 november och flera månader framåt. Just nu känns det som att det kommer att bli en grön vinter. Kanske bra det – för då kan vi internationellt anpassa vår fotbollssäsong och därmed bli mer framgångsrika. Danskarna har gjort det och de spöade oss enkelt i fredags trots att Zlatan spelade rätt okey. I måndags hade jag förmånen som Östers IF´s representant får vara med på Fotbollsgalan i Globen. Och jag fick träffa Zlatan. Att vid rätt tidpunkt på fotbollsgalan kliva fram till Zlatans bord är en framgång som få fick på fotbollsgalan
Att ha framgång är att träffa rätt människor vid de rätta bjudningarna och vid rätt tidpunkt
                                                                         Cyril Northcote Parkinsson

Zzzzzlataaaaan
Ett riktigt häftigt framgångskoncept är Star for Life. Under fredagskvällen var jag i domkyrkan och lyssnade på Star Choir som tillsammans med 100 elever i en kör, varav ett gäng procivianer, genomförde Marching for Life. Tillsammans med Triple & Touch, Molly Zandén och Gladys del Pilar fick gänget hela domkyrkan att rocka. Marching for life är en del av Star for Life som är en organisation som arbetar med skolor i Sydafrika för att förhindra spridning av aids. Star for Life kopplar färgerna i sin logga till några slagkraftiga deviser:

Gul - I go for my dreams, jag satsar på mina drömmar. För att uppfylla dem måste jag lyssna innåt och göra mitt allra bästa. Jag är stolt över mig själv och känner min kraft för att göra mina drömmar verkliga.

Grön - I am Commited, Jag gar tagit ställning och engagerar mig. Att luras och fuska slår bara tillbaka på det jag drömmer om. Jag är ärlig mot mig själv och jag gör alltid mitt bästa i skolarbetet.

Blå - I make it possible, jag gör det möjligt. Jag sätter mina egna mål och vet att jag kan nå dem. Kanske inte direkt med det jag gör idag kommer att hjälpa mig att att nå mina mål imorgon, Jag är ihärdig och jag vet att jag kan ta hand om hinder som kan komma ivägen.


Svart - I decide, jag betsämmer över mitt liv och jag tar ansvar för mina handlingar.
Nu är vi ju lyckligt lottade i vårt land så vi behöver inte fundera så mycket på den röda (aids free that´s me). Man ta med er de andra färgerna och gör den till Din egen framgång. Till det vill jag gärna lägga ett annat begrepp - Ubuntu. 


I Sydafrika finns något som kallas Ubuntu. Ubuntu är något vi alla bör arbeta mer med för Ubuntu beskriver själva kärnan i att vara människa. Det är en gåva. Det handlar om gästfrihet, om att vilja hjälpa varandra, om att vara beredd att gå ett par kilometer för någon annans skull. Och det är i mötet med andra människor som en människa blir människa. En människa med Ubuntu är öppen och generös mot andra och förmår att bekräfta andra.
I morse när jag vaknade fick jag den bästa tänkbara Ubuntu av min familj man kan tänka sig på fars dag - frukost på sängen och Zlatans nya bok!


Go for your dreams!