lördag 21 januari 2012

Mål, drivkraft och drömmar

En utbildning är en resa mot framtida mål och drömmar. ProCivitas berättar gärna att eleverna hos oss har i sin hand en guldbiljett till framtiden. Nu är det ju inte så enkelt att bara ta biljetten i sin hand och lugnt luta sig tillbaka och invänta framgångar. Det krävs mycket arbete och drivkraft för att nå sina mål.  

Under veckans besök hos landshövding Kristina Alsér på Residenset så pratade landshövdingen just om entrepernörskap och drivkraft som viktiga ingredienser i att kunna möjliggöra sina mål och drömmar. Landshövdingen ville inspirera alla ProCivitas avgångselever inför den framtid som väntar efter studenten. Det är häftigt och spännande att kunna följa eleverna under åren på skolan, men ännu häftigare är att se vart de tar vägen efter gymnasiet.

Under veckan som gått har några av våra elever varit upptagna med att slipa på sina ansökningar till engelska toppskolor som tex Warwick, Cass och Cambridge. I början på året fick vi veta att Fredrik Eriksson blivit antagen till King´s College vid Cambridge. Ett av de främsta universiteten i världen. Fredrik har målmedvetet arbetat för att nå sina drömmar. Efter två år på ProCivitas NV-prorgam väljer Fredrik att göra två år på en IB-utbildning vid Red Cross Nordic United College i syfte att postionera sig än bättre i sin väg mot Cambridge.

Av Fredriks klasskmarater i vår första NV-klass som gick ut i juni 2011 har jag fått en ganska bra bild av vad de gör idag. Det vore en dröm för mig att ha samma uppdaterade info om alla avgångsklasser.

Dessa duktiga och drivna studenter kan vi idag hitta på bla LTH pluggandes industriell ekonomi och ingenjör, fastighetsutveckling på KTH, biokemi och maskinteknik på Chalmers, läkarstudier i Linköping, kemi vid University of York, internationell ekonomi vid Södertörns högskola samt psykologi vid Linnéuniversitetet.

Några andra har andra drivkrafter som tagit dem till Tyskland för att plugga tyska eller arbeta som au pair i Schweiz, kundservice i Malta för internetföretag eller att plugga ekonomi i Miami. Bland de mer annorlunda är de drömmar som tagit elever till Island för att arbeta som hästtränare eller jordbrukare i Kanada och självklart finns de som packat sina ryggsäckar för att resa runt jorden. Stort TACK till Jesper Willman som har bra koll på sina gamla klasskamrater. Jesper kommer själv att praktisera på DLR - Deutche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (Tysklands rymdorganisation) i Düsseldorf.

Bara den här veckan har jag pratat med elever med stor drivkraft inom sina idrotter och som ska på landslagsuppdrag under januari.  Jenny Haglund åker till Spanien med golflandslaget, Fredrik Lundgren åker med P-19 landslaget i fotboll till Spanien medan Axel Regnell nyligen är hemkommen från Irland med ungdomslandslaget i rugby.

Jag kan bara konstatera att vi lånar ungdomarna en kort tid. Under denna korta tid ska vi tillsammans skapa den grund som ger dem de bästa möjlighterna att nå sina drömmar. För en elev blev denna tid bara hälften så lång som vanligt.

Emil Krafth är en kille vi fick lära känna under tre terminer. En kille med enorm drivkraft på fotbollsplanen, en drivkraft som tagit honom på en häftig utvecklingsresa från Lagans AIK i divsion 4 till att under den korta tiden på ProCivitas och Östers IF i stark konkurrens tog en ordinarie plats i Superettan. I början på den här veckan tog Emil ett stort kliv vidare i sina drömmar när han värvades av svenska mästarna Helsingborgs IF. Jag är övertygad att detta bara är ett nästa steg i Emils fotbollsdröm. Jag tippar på landslagsplats om ett par år!

Emil Krafth i åk1 under Skol-SM